Zzp’er: dit moet je weten over je pensioen

Zodra je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, heb je recht op een AOW-uitkering van de overheid. Voor werknemers komt hier vaak een aanvullend pensioen vanuit de werkgever bovenop. Zzp’ers die graag een aanvullend pensioen willen voor de toekomst, moeten dit zelf regelen. Er bestaan verschillende mogelijkheden.
In dit artikel bespreken we de belangrijkste regelingen om als zzp’er je pensioen te regelen. De ene regeling is niet per se beter of slechter dan de andere, het zijn verschillende mogelijkheden. Wat voor jou de beste optie is, is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Collectieve pensioenregeling
Voor zzp’ers zijn er enkele collectieve pensioenregelingen waar je je vrijwillig bij kunt aansluiten. Dergelijke regelingen hebben meerdere deelnemers en zijn vaak ondergebracht bij een verzekeraar, beleggingsinstelling of pensioenfonds.

Lijfrente
Je kunt als zzp’er ook kiezen voor een lijfrente bij een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling. Met een lijfrente bouw je kapitaal op voor later, bijvoorbeeld door maandelijks een bepaalde premie te betalen. Na de pensioenleeftijd wordt het opgebouwde bedrag maandelijks aan je uitgekeerd.
Een lijfrente is een fiscaal interessante manier om extra pensioen op te bouwen. De premie die je voor de lijfrente betaalt, is (onder voorwaarden) fiscaal aftrekbaar. Daarnaast is de uitkering wel belast.

Pensioenregeling voormalige werkgever voortzetten
Heb je voor een baas gewerkt voordat je als zzp’er begon? Dan is het in sommige gevallen mogelijk om de pensioenregeling van je voormalige werkgever voort te zetten. Je blijft dan je maandelijkse bijdrage voor je pensioen betalen. Niet alle pensioenregelingen geven deze optie.

Verplichte pensioenregeling voor bepaalde groepen
Sommige groepen zzp’ers hebben te maken met een verplichte beroeps- of bedrijfstakpensioenregeling. Bijvoorbeeld zelfstandige schilders en een aantal beroepen in de gezondheidszorg.

Zelf regelen
Je kunt er ook voor kiezen om zelf een bedrag opzij te zetten voor je pensioen. Je hebt het dan helemaal in eigen hand. Dat kan een voordeel zijn, maar ook een nadeel. Een bedrag op een spaarrekening kun je aanspreken wanneer jij dat wil. De verleiding kan dan groot zijn om het geld voor iets anders te gebruiken.
Daarnaast is het ook een optie om pensioen op te bouwen ‘in stenen’. Is je huis hypotheekvrij tegen de tijd dat je met pensioen gaat? Dan kun je een overwaardehypotheek afsluiten of je huis verkopen om het geld vrij te maken voor je pensioen. Als je daar de ruimte voor hebt, kun je bijvoorbeeld ook beleggen in woningen of andere panden. De inkomsten die je ontvangt uit de verhuur of de opbrengsten van een verkoop van deze panden, zijn een mooie aanvulling op je pensioen.

Regels veranderen
Een aantal regels rondom het opbouwen van pensioen voor zzp’ers is de afgelopen jaren veranderd. Sommige regelingen zijn helemaal niet meer mogelijk. Als je al iets vast hebt liggen over je pensioen, is het handig om hier extra goed naar te kijken. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Oudedagsreserve
Voorheen konden ondernemers een deel van de winst opzijzetten in de oudedagsreserve. Hierdoor viel dit bedrag niet meer onder de winst en betaalde een onderneming minder belasting. Van de oudedagsreserve konden ondernemers hun oudedagsvoorziening regelen, bijvoorbeeld door een lijfrente te kopen. Vanaf 2023 is het niet meer toegestaan om bedragen aan de oudedagsreserve toe te voegen. Al opgebouwde oudedagsreserve kun je wel via de bestaande regels afwikkelen.
 
Cookie instellingen