waar loop je tegen aan

Als je een bedrijf gaat overnemen, of jouw bedrijf wordt overgenomen, dan is dat een grote stap. Neem daarom voldoende tijd om alles goed voor te bereiden.

Bij een bedrijfsovername loop je tegen een aantal zaken aan:

  • De waardering van het bedrijf, te berekenen door de adviseur of in geval van onroerend goed een taxatie door een erkend taxateur.

  • Onderhandelingen over de prijs.

  • Contractuele afhandeling te regelen door een adviseur en daar waar nodig een notaris.

 

Zodra de waarde van het bedrijf bekend is dien je eerst te kijken of het maken van deze stap financieel haalbaar is. Een financieel adviseur kan je daar wellicht bij helpen.

Wanneer duidelijk is dat er mogelijkheden zijn voor een bedrijfsovername, kunnen de onderhandelingen starten. Het is verstandig om hierbij een expert te betrekken.

Wanneer het een familiebedrijf betreft en het bedrijf wordt overgenomen door een van de kinderen, dan wordt er vaak overgedragen tegen een lagere prijs. Betrek de andere kinderen dan ook bij de overname, zodat er nadien geen onnodige problemen ontstaan.

Naast de financiële afwikkeling bij de overdracht van het bedrijf, is er ook een fiscale afwikkeling.

Voor deze afwikkeling zijn diverse regelingen getroffen die het overdragen fiscaal aantrekkelijk maken. Dit geld dan met name voor de inkomstenbelasting, de schenk- en erfbelasting. Om van deze regelingen gebruik te kunnen maken moeten er aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Heb je plannen voor een bedrijfsovername , of wil je zoon of dochter je bedrijf overnemen binnenkort of over een aantal jaren, neem dan tijdig contact op met ons.

X
Waarmee kunnen we u helpen?
* verplicht veld